# **Congress Program**

### Sunday, August 29

18.00

Town Hall: Registration Town Hall: Welcoming Reception 19.30

### Monday, August 30

08.00 09.00	Registration Welcome and Opening Remarks Flavins and electrons Chemistry, physical chemistry, electron transfer, redox	Chair: Pilone
09.15	reactions Flavins: nano-transceivers in biological electron transfer	<b>Speakers:</b> Chapman (45 min.)
10.00	Model systems for flavoenzyme activity	Rotello (30 min.)
10.30	NMR-studies of isoalloxazine interactions in flavoproteins.	Rüterjans (30 min.)
11.00	Coffee break	
11.30	Flavin-linked redox components required for AhpC reduction in alkyl hydroperoxide reductase systems	Poole (30 min.)
12.00	One electron redox cycles in flavin-dependent dehydrations	Buckel (30 min.)
12.30	Moving through barriers – hydrogen tunneling in flavin and other enzymes	Klinman (45 min.)
13.15 - 14.30	Lunch	
15.00 - 18.00	Poster session (A01 - H08) & Coffee break	
18.30 - 19.30	Dinner	
19.45 -	Evening Lecture:	Chair: Mayhew
20.35	Electron transfer engineering in natural proteins and designed	Speakers: Dutton
20.35 - 22.00	Poster discussion and short talks on the topics of the day	(50 min.) Sadeghi (10 min.) Hoober (10 min.) Yalloway (10 min.) Gomes (10 min.) Graeme (10 min.)

### Tuesday, August 31

09.00 09.45 10.15 10.45	Flavins and light Photochemistry, photophysics, lyases, blue light reception, luciferases Blue light photoreceptors in higher plants Light dependent genome repair: investigations with model compounds and DNA photolyases DNA photolyase and cryptochrome  Coffee break	Chair: Müller  Speakers: Briggs (45 min.) Carell (30 min.)  Todo (30 min.)		
11.15 12.00 12.15 - 12.45 13.00 - 14.30	The cryptochrome family of blue light receptors Nuclear localization of the Arabidopsis blue light receptor cryptochrome 2 Luciferases, accessory proteins NADPH-specific oxidoreductase and mechanism of reduced flavin transfer to luciferase  Lunch	Cashmore (45 min.) Batschauer (15 min.) Tu (30 min.)		
15.00 - 18.00 18.30 - 19.30	Poster session (I01 - O10) & Coffee break  Dinner			
19.45 - 20.35 20.35 - 22.00 Wednesd	Evening Lecture: Structural flavoenzymology on the brink  Poster discussion and short talks on the topics of the day  ay, September 1	Chair: Veeger Speakers: Karplus (50 min.) Aubert (10 min.) Björnberg (10 min.) Leys (10 min.) Nivière (10 min.) Umhau (10 min.)		
, cancount, sopremore i				

**Posters open for inspection and discussion**Discussion of specific topics in small groups, to be organized. 09.00 -12.00

Afternoon Free (social events and excursions)

19.30 Banquet

Living through various phases of flavin research Speaker: Beinert

## Thursday, September 2

08.45 09.15	Flavins and oxygen  Hydroxylases, Monooxygenases  Coenzyme recognition by flavoprotein aromatic hydroxylases  Wavin' flavins and passwords: dynamics and control in the	Chair: Ballou Speakers: van Berkel (30 min.) Palfey (30 min.)
09.45	reactions of p-hydroxybenzoate hydroxylase Hydroxylation by flavin enzymes: evidence for NIH-shift mechanism	Eisenreich (30 min.)
10.15	Coffee break	
	Flavoproteins and "C-H-substrates", mechanisms	Chair: Lederer Speakers:
10.45	Structural biology of oxidases: L-aspartate oxidase, vanillyl-alcohol oxidase and polyamine oxidase	Fraaije (30 min.)
11.15	DAAO structure and mechanisms	Miura (30 min.)
11.45	DAAO mechanisms	Pollegioni (30 min.)
12.15	Biochemical and structural characterization of monomeric sarcosine oxidase – a D-amino acid oxidase/monoamine oxidase hybrid	Jorns (30 min.)
12.45	Acyl-CoA dehydrogenases, evolution of an active site	Kim (30 min.)
13.15 - 14.30	Lunch	
15.00 - 18.00	Poster session (P01 - X05) & Coffee break	
18.30 - 19.30	Dinner	
19.45 - 20.35	Evening Lecture: Dihydrolipoyl dehydrogenase, the complex flavoprotein	Chair: Scrutton Speaker:
20.35 - 20.55	Structure and function of the flavin reductase FRase I from the bioluminescent bacterium <i>Vibrio fischeri</i> : X-ray crystallography of FRase I mutants and complexes with inhibitors	Perham (50 min.) Tanokura (20 min.)
20.55 - 21.45	Poster discussion and short talks on the topics of the day	Barna (10 min.) Mewies (10 min.) Schaller (10 min.) Strassner (10 min.)
21.45 - 22.05	Computer visualisation of flavin-dependent aromatic hydroxylation	Ridder (20 min)

## Friday, September 3

	Protein-protein interactions	Chair: Edmondson Speakers:
09.00 09.30	Structure and function of adrenodoxin reductase Properties of NifL, a regulatory flavoprotein containing a PAS- domain	Schulz (30 min.) Dixon (30 min.)
10.00	Molecular recognition between ferredoxin-NADP <sup>+</sup> reductase	Gomez-Moreno (30
10.30	and its protein partners Crystallographic studies of a complex between the ferredoxin- NADP <sup>+</sup> -reductase from the cyanobacterium <i>Anabaena</i> PCC7119 and its functional partner	min.) Frey (20 min.)
10.50	Coffee break	
11.20	Multidomain flavoproteins A new type of FAD-binding resolved in the molybdo iron-sulfur-flavoprotein CO dehydrogenase	Meyer (40 min.)
12.00 12.20	Structure and function of adenosine 5'-phosphosulfate (APS) reductase Kinetics, mechanism and regulation of elementary steps of catalysis of pyruvate oxidase from <i>Lactobacillus plantarum</i>	Fritz (20 min.) Tittmann (10 min.)
12.40 - 14.00	Lunch	
	Flavoproteins, medical aspects	Chair: Yagi Speakers:
14.45 15.00	Flavoproteins, medical aspects: an outlook Mimicking human disease in <i>E. coli</i> : the role of methylenetetrahydrofolate reductase in hyperhomocysteinemia, cardiovascular disease and neural tube defects	Yagi (15 min.) Matthews (40 min.)
15.40	Structural aspects of the flavoprotein domains of isoforms of nitric oxide synthase	Masters (30 min.)
16.10	Disulfide reductases as drug targets in infectious and autoimmune diseases	Schirmer (30 min.)
16.40	Cell transformation by the superoxide-generating oxidase Mox1	Lambeth (20 min)
17.00	Coffee break	
17.30 17.50 – 18.30	Metal ion binding pathways in mercuric ion reductase <b>Short talks</b>	Miller (20 min) Löffler (10 min.) Becker (10 min.) Matsuda (10 min.)
18.30 - 19.30	Dinner	musuuu (10 mml.)
20.00 - 20.45	Evening Lecture: New things about old yellow enzymes	Chair: Ghisla Speaker: Massey (45 min.)
20.45	Closing remarks	(±3 mmi.)